Op welke premies ramen en deuren hebt u in 2022 recht?

De regeling op het vlak van premies verandert regelmatig, zo ook voor het plaatsen of vervangen van ramen, deuren of beglazing. Maar op welke premies voor ramen en deuren hebt u in 2022 recht? Wij zetten het hieronder voor u op een rijtje.

Gebonden aan voorwaarden

Zoals met zoveel premies moet er – als u in aanmerking wilt komen – voldaan worden aan verschillende voorwaarden. Afhankelijk van het type premie zijn deze voorwaarden gerelateerd aan de locatie van de woning of het inkomen van de aanvrager(s). Dat laatste is bijvoorbeeld van toepassing voor de overkoepelende renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen.

De verschillende soorten premies ramen en deuren 2022

Vanaf 1 oktober 2022 zal u een nieuwe premie kunnen aanvragen: Mijn VerbouwPremie. Mijn Verbouwpremie is de eengemaakte premie voor renovatie en energiebesparende investeringen. In afwachting van Mijn VerbouwPremie kan u tot en met 30 juni 2022 een beroep doen op de bestaande renovatiepremie of andere energiepremies, die apart aangevraagd moeten worden.

De overkoepelende renovatiepremie voor ramen en deuren kan u aanvragen voor het plaatsen of vervangen van ramen en buitendeuren inclusief beglazing. U kan de renovatiepremie 2 keer aanvragen in een periode van 10 jaar. Ook de plaatsing van o.a. rolluiken komt hiervoor in aanmerking. Het bedrag van de renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van de goedgekeurde facturen.

Verder zijn er nog vier mogelijke premies van de netbeheerder. De eerste heeft betrekking op het plaatsen van hoogrendementsglas. Een belangrijke verplichting hierbij is dat de werken uitgevoerd worden door een erkend aannemer. De premie voor hoogrendementsglas bedraagt €16 per m².

De tweede mogelijke premie van de netbeheerder betreft de totaalrenovatiebonus (€625 tot €4750). Deze kan u enkel aanvragen als u minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt in een periode van 5 jaar. Voorziet u bijvoorbeeld nieuwe beglazing, dakisolatie en een zonneboiler? Dan kan u deze premie aanvragen. Belangrijk is dat de eindfactuur van de eerste investering moet dateren tussen 2017 en 2020. Wie de eindfactuur van een investering in 2020 pas ontvangt in 2021, kan kiezen tussen het traject van de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie.

De EPC-labelpremie is geschikt voor wie over een woning beschikt met ondermaatse energieprestatie. Het plaatsen van nieuw binnen- en buitenschrijnwerk met isolerende beglazing verbetert de energieprestatie van uw woning aanzienlijk, en wordt beloond met een premie tot €5000.

Ten slotte is er nog de burenpremie. Dit omvat een collectief renovatieproject dat geleid wordt door een projectbegeleider (BENOvatiecoach). De voorwaarde is dat minstens 1 energiebesparende maatregel uitgevoerd wordt. Daarnaast zijn er voor bepaalde huurders en verhuurders ook huur-en-isolatiepremies te verkrijgen via de netbeheerder.

Het is ook altijd interessant om na te gaan welke vergoedingen uw gemeente of provincie geven voor de plaatsing van ramen en deuren. Hier kan u opzoeken op welke premie(s) u recht hebt in uw gemeente.

Meer informatie

Zoals eerder vermeld is het belangrijk om na te gaan aan welke regels u zich moet houden om in aanmerking te komen voor een bepaalde premie. De exacte voorwaarden, bedragen en dergelijke kan u makkelijk via de website van de Vlaamse overheid terugvinden.

Bij Gudi kan u steeds terecht voor het plaatsen van kwalitatieve ramen, deuren, zonweringen etc. Uiteraard staan wij ook voor u klaar om u wegwijs te maken in de huidige premies ramen en deuren. Neem gerust contact met ons op of kom langs in onze toonzaal.

Is uw keuze gemaakt?

Gaat u voor kwaliteitsvolle ramen, deuren, zonweringen, poorten, rolluiken... van Gudi BVBA? Een verstandige beslissing! Contacteer ons of vraag een vrijblijvende offerte aan en dan helpen wij u zo snel mogelijk verder.