Zo kiest u de juiste beglazing voor een goede isolatie

Hoogrendementsglas, drielagig glas, dubbel glas… Wie vandaag de dag glas moet kiezen voor zijn ramen heeft opties te over. Maar hoe kiest u de juiste beglazing voor een goede isolatie van uw woning?

Vergelijk de isolatiewaarde

Om de verschillende types beglazing zo goed mogelijk te kunnen vergelijken, houdt u het best rekening met de U-waarde. Elke soort beglazing laat een zekere hoeveelheid warmte door, de U-waarde geeft hier een indicatie over. Hoe lager deze waarde, des te beter de isolatie van de ramen.

  • Ramen met dubbele beglazing (U-waarde: 2,8): ramen met dubbele beglazing zijn de meest voorkomende soort. De klassieke ramen met enkel glas (U-waarde: 5,8) worden niet meer gemaakt.
  • Extra-isolerende beglazing (U-waarde: 1,1): deze is in de plaats gekomen van de klassieke dubbele beglazing. Met dank aan een buffer van gas tussen de twee glazen en aan een dun laagje ijzeroxide is dit type beglazing 2 tot 3 keer meer isolerend.
  • Driedubbele beglazing (U-waarde: 0,6): met drie lagen glas is driedubbele beglazing het meest efficiënt.

In de praktijk houdt dit in dat bij een buitentemperatuur van -10 °C en een binnentemperatuur van 20 C° de temperatuur binnenin het raam rond de -2 °C zal liggen bij een enkele beglazing, rond de 9,5 °C bij de dubbele beglazing, rond de 16 °C bij extra-isolerende beglazing en rond de 18 °C bij de driedubbele beglazing. De ramen met driedubbele beglazing hebben de laagste U-waarde en isoleren dan ook het best.

Ook raamprofiel belangrijk

Niet alleen het glas is van belang om goed te scoren op vlak van energiezuinige ramen. Ook het kozijn en de profielen spelen een belangrijke rol, want ook hierlangs gaat veel warmte verloren. Als u bij een renovatieproject enkele beglazing wil vervangen door dubbele of driedubbele, bekijk dan of het schrijnwerk nog in goede staat is. Misschien doet u er beter aan om meteen ook nieuwe profielen te plaatsen. De meerkost verdient u terug op uw stookkosten.

Meer informatie over beglazing

Wilt u meer informatie over de verschillende soorten beglazing? Neem dan contact met ons op. U kan ook bij ons terecht voor aluminium raamprofielen op maat. We stellen graag een persoonlijk offerte voor u op.

Is uw keuze gemaakt?

Gaat u voor kwaliteitsvolle ramen, deuren, zonweringen, poorten, rolluiken... van Gudi BVBA? Een verstandige beslissing! Contacteer ons of vraag een vrijblijvende offerte aan en dan helpen wij u zo snel mogelijk verder.