Hoogrendementsglas, driedubbel of dubbel glas? Welke keuze past bij u?

Veel glas is fijn om licht binnen te laten in uw woning, maar glas is geen goede isolator. Ramen en deuren zijn de plekken waar uw huis het meeste warmte verliest. De keuze van het juiste glas is belangrijk wanneer het gaat over de energieprestatie van uw woning. Vooral in een tijd waarin energieneutraal bouwen steeds belangrijker wordt. Elke type glas heeft een Ug-waarde. Die drukt de thermische isolatiewaarde van uw ramen uit. Hoe lager de waarde, hoe beter. Daarom plaatsen we steeds vaker hoogrendementsglas of drievoudig glas.

Van enkel glas tot hoogrendementsglas

  • Enkel glas, de naam zegt het zelf, dit soort glas bestaat uit één glasblad. Het heeft altijd een erg hoge Ug-waarde en wordt nooit meer geplaatst. Koopt u een oude woning, dan wordt u nog wel eens met dit type glas geconfronteerd. Vanaf 2020 is dubbel glas verplicht, dus vervangen is altijd de boodschap.
  • Dubbel glas heeft twee glasbladen en heeft meteen een lagere Ug-waarde. In de spouw tussen de twee glasbladen zit droge lucht. Hoe breder de spouw, hoe hoger de isolatiewaarde van uw ramen. Ook de dikte van de glazen speelt een rol. Die heeft vooral invloed op de akoestische isolatie en de stevigheid van uw ramen.
  • Hoogrendementsglas heeft dubbele beglazing met een transparante metaalcoating die warmte reflecteert aan de binnenkant van het raam. De spouw is gevuld met een isolerend edelgas. Het isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Uw voordeel? Minder stookkosten en meer comfort. Binnen een renovatieproject bestaat ook de kans dat u in aanmerking komt voor premies.
  • Driedubbele beglazing bestaat uit drie glasbladen en heeft de laagste Ug-waarde. Dit type beglazing komt vooral voor in passiefhuizen. Het is iets duurder dan hoogrendementsglas en vraagt diepere raamprofielen die ook wat duurder zijn. Een zinvolle investering, want u bespaart energie en u hebt minder last van koudestraling.

De situatie bepaalt uw keuze

Het type glas dat u kiest in een nieuwbouwwoning of bij een grondige renovatie hangt af van de nodige isolatiewaarden. Het E-peil van uw huis wordt bepaald door een samenspel van factoren. Uw architect of EPB-verslaggever kunnen perfect berekenen welke ramen u het best plaatst. Meestal zijn dat ramen met hoogrendementsglas of driedubbel glas. Bij een renovatie ligt dat anders. Als u goed isolerende ramen in een weinig geïsoleerde woning plaatst, heeft dat niet altijd voldoende voordelen.

Bent u op zoek naar de juiste ramen?

Gudi geeft u graag advies op maat. We kijken graag naar de aard van uw bouwproject en naar uw persoonlijke voorkeuren om samen de juiste keuze te maken. Contacteer ons gerust voor advies en een vrijblijvende offerte.

Is uw keuze gemaakt?

Gaat u voor kwaliteitsvolle ramen, deuren, zonweringen, poorten, rolluiken... van Gudi BVBA? Een verstandige beslissing! Contacteer ons of vraag een vrijblijvende offerte aan en dan helpen wij u zo snel mogelijk verder.