Uw huis ventileren in de winter: waarom en hoe?

In de winter leven we allemaal meer binnen, met de ramen en deuren zoveel mogelijk dicht. Als het buiten koud en donker is, denkt u er niet zo snel aan om uw huis goed te verluchten. Toch is het belangrijk om uw huis te ventileren in de winter. Een gezond binnenklimaat is juist in deze periode extra belangrijk.

Waarom is uw huis ventileren in de winter zo belangrijk?

  1. Mensen en eventueel huisdieren ademen CO2 uit. Daarnaast verzamelen zich ongemerkt ook andere schadelijke stoffen in uw huis, bijvoorbeeld door te koken of het gebruik van schoonmaakproducten. Ook de verbrandingsgassen van verwarmingstoestellen hebben impact op de lucht in uw huis. Door uw huis te ventileren in de winter, vermijdt u gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, allergie en astma. In coronatijden is voldoende verluchten ook belangrijk om te verhinderen dat het virus zich binnen verspreidt.
  2. In elke woning is vocht aanwezig. In een slecht verlucht huis stapelt dit vocht zich op. Dat kan leiden tot schimmelgroei, wat slecht is voor uw huis en uw gezondheid. Een vochtige woning vraagt meer verwarming dan een plek waar de lucht droog is. Hoe gek het ook klinkt, door goed te ventileren, verbruikt u dus ook minder.

Hoe verlucht u uw huis?

Het is duidelijk: door goed te ventileren in huis, zorgt u voor verse zuurstof en vermijdt u vocht. Natuurlijke verluchting is een goede eerste stap. Zet daarom twee keer per dag uw ramen vijf tot tien minuutjes open. Bijvoorbeeld ’s morgens na een nacht slapen of na een activiteit die voor extra vocht in de lucht zorgt zoals douchen, koken of de was doen. Verse buitenlucht naar binnen halen met veel zuurstof, maakt het klimaat in huis instant gezonder en aangenamer.

Natuurlijke verluchting vul je best aan met een goed ventilatiesysteem. Zeker wanneer u uw huis ook goed wil ventileren in de winter. Ramen en deuren openen is een goede oplossing, maar in de herfst- en wintermaanden gebeurt dat sowieso minder. Om de lucht in uw huis permanent gezond te houden, is constante ventilatie daarom minstens even belangrijk. Goede raamventilatie dankzij ramen met ventilatieroosters, verzekeren u van een constante natuurlijke luchttoevoer. U kan dit soort raamventilatie ook nog eens combineren met mechanische ventilatiesystemen.

Vraag ons gerust meer informatie over het meest geschikte ventilatiesysteem voor ramen wanneer u nadenkt over de ventilatie van uw woning.

Is uw keuze gemaakt?

Gaat u voor kwaliteitsvolle ramen, deuren, zonweringen, poorten, rolluiken... van Gudi BVBA? Een verstandige beslissing! Contacteer ons of vraag een vrijblijvende offerte aan en dan helpen wij u zo snel mogelijk verder.