Kies je voor open of vaste ramen?

Ben je van plan om nieuwe ramen te laten plaatsen? Dan zie je mogelijk door de bomen het bos niet meer. Welk materiaal kies je? Welke stijl geniet je voorkeur? Voor welke kleur ga je? Om het nog wat moeilijker te maken, moet je ook nog eens kiezen tussen open en vaste ramen. Een ware opdracht, of niet?

Wat zijn vaste ramen?

Open ramen komen het meest frequent voor en zijn iedereen ongetwijfeld bekend. Open of bedienbare ramen kunnen de beweegbare vleugel op verschillende manieren openen of sluiten: via opendraaiende ramen, valramen, schuiframen of draaikiepramen. Vaste ramen daarentegen hebben geen draaivleugel en kunnen dus niet geopend worden.

vaste ramen

De voor- en nadelen van vaste ramen

Een vast raam biedt tal van voordelen. Het biedt een ononderbroken zicht op de omgeving en laat meer natuurlijk licht binnen. Omdat ze volledig gesloten blijven, zijn ze energievriendelijker en ligt de kostprijs lager. Het is immers mogelijk dunnere profielen te gebruiken en je hebt veel minder raambeslag nodig. Bovendien is dit type raam minder inbraakgevoelig, net omdat het geen beweegbare raamvleugel heeft.

Natuurlijk hebben vaste ramen ook een aantal nadelen. Je kan ze niet openen en de ruimte waarin ze geplaatst zijn niet via het venster verluchten. Ook de buitenkant van je raam poetsen wordt plots heel wat moeilijker.

Om de nadelen van gesloten ramen te compenseren, kies je dus best voor een gezonde mix tussen open ramen en gesloten ramen. Bovendien kan een degelijk ventilatiesysteem het verluchtingsprobleem in ruimtes met een vast raam oplossen.

Ben je overtuigd van het nut van vaste ramen, maar wens je toch nog wat meer info? Contacteer ons vrijblijvend. Samen bekijken we of dit type raam een aanwinst is voor jouw woning.

Is uw keuze gemaakt?

Gaat u voor kwaliteitsvolle ramen, deuren, zonweringen, poorten, rolluiken... van Gudi BVBA? Een verstandige beslissing! Contacteer ons of vraag een vrijblijvende offerte aan en dan helpen wij u zo snel mogelijk verder.