Ventilatiesysteem ramen: verplicht bij renovatie?

Denkt u eraan om uw ramen te vernieuwen of om nieuwe ramen te laten plaatsen? Dan bent u misschien niet zeker of u verplicht bent om een specifiek ventilatiesysteem voor ramen te voorzien? Alles hangt af van het type van renovatie en meer bepaald of het enkel om het vervangen van ramen gaat of een grondigere renovatie betreft.

Ramen vervangen in een oudere woning

Bent u de eigenaar van een oudere woning en wilt u de ramen graag vervangen zodat uw woning beter geïsoleerd is? Maar wilt u er zeker van zijn dat uw woning toch goed verlucht wordt met een minimum aan warmteverlies? Dan hebben we goed nieuws voor u!

Wie in een oudere woning de ramen vervangt, is niet verplicht om een hoogstaand ventilatiesysteem te laten installeren. Om de eenvoudige reden dat in deze woningen een natuurlijke ventilatie aanwezig is. Hoe kan dat? Door de verse lucht die aangevoerd wordt via de verschillende gaten, spleten of kieren in huis.

Grondig gerenoveerde woning of nieuwbouw: ventilatiesysteem ramen verplicht?

Maar hoe zit dat dan met een stevige renovatie of een nieuwbouwwoning die voorzien wordt van nieuwe ramen? Gezien de strenge energienormen zijn deze woningen maximaal geïsoleerd en bijgevolg zo goed als luchtdicht gemaakt. Hier gelden dus hoge ventilatie-eisen betreffende luchtaanvoer en -afvoer. Welk mechanisch ventilatiesysteem precies van toepassing is, hangt af van uw specifieke situatie en renovatieplannen.

Zorg voor verse lucht in huis met een ingebouwd verluchtingsrooster

Hoe zorgt u nu voor voldoende verse lucht in huis? “Door de ramen en deuren te openen” is een vaak gehoord antwoord. Maar tijdens de herfst- en wintermaanden houdt u deze toch liever zo goed mogelijk dicht.

Als specialist in aluminium ramen hechten ook wij belang aan een goede raamventilatie. U kan bij het vervangen van uw ramen bijvoorbeeld kiezen voor onze aluminiumprofielen met ventilatieroosters. Zo bent u verzekerd van een natuurlijke luchttoevoer. Dit type van raamventilatie is trouwens perfect combineerbaar met mechanische ventilatiesystemen.

Vraag ons gerust naar meer informatie in verband met het meest geschikte ventilatiesysteem voor ramen of bij een grondige renovatie van uw woning. 

Is uw keuze gemaakt?

Gaat u voor kwaliteitsvolle ramen, deuren, zonweringen, poorten, rolluiken... van Gudi BVBA? Een verstandige beslissing! Contacteer ons of vraag een vrijblijvende offerte aan en dan helpen wij u zo snel mogelijk verder.