Verschillende soorten ramen: welk type past bij uw woning?

Bent u aan het bouwen of zijn uw ramen aan vervanging toe? Dan moet u eerst kiezen welke soort ramen u gaat plaatsen. Er bestaan verschillende soorten ramen: van vaste ramen tot valramen of misschien gaat uw voorkeur wel uit naar gebogen ramen? In deze blog gaan we dieper in op de belangrijkste soorten.

Vaste ramen

De naam zegt het zelf: een vast raam zit helemaal vast en kan dus niet geopend worden. Een vast raam is de goedkoopste raamsoort die er bestaat en scoort goed op het gebied van luchtdichtheid en isolatiewaarde. Verluchten is niet mogelijk, maar u kan een ventilatierooster plaatsen om voor voldoende ventilatie te zorgen. Een groot voordeel van vaste ramen is dat ze geschikt zijn voor elke ruimte in huis.

Opendraaiende ramen

Dit soort raam kan u wel openen en is dus geschikt om de kamer te verluchten. Opendraaiende ramen kunnen zowel naar binnen als naar buiten opendraaien. Hiervoor hebt u binnen voldoende ruimte nodig. Leuk om te weten: opendraaiende ramen zijn erg handig om grote voorwerpen te verhuizen.

Valramen

Valramen, ook wel kiepramen genoemd, kan u zowel opendraaien als open kiepen. Zij bieden u het beste van twee werelden. De scharnieren worden onderaan op het profiel geplaatst waardoor het raam naar binnen openvalt. Een kiepraam is ideaal om een ruimte op een natuurlijke manier te verluchten en wordt vaak als dakraam gebruikt.

Schuiframen

Dit is momenteel één van de meest populaire raamsoorten in Vlaanderen. U opent ze door ze opzij te schuiven. Ze worden vaak gebruikt als doorgang naar een tuin of balkon. Door de grote ramen zorgen schuiframen voor extra veel licht in huis. Een schuifraam neemt ook minder plaats in beslag vergeleken met andere soorten ramen, ideaal dus voor kleinere ruimtes.

Een hefschuifraam is nog een ander type raam dat hier dicht bij aanleunt. Het verschil tussen deze twee soorten is dat u bij hefschuiframen de opengaande vleugel moet optillen via een hefbouwsysteem en u ze daarna pas kan openschuiven. Bij een gewoon schuifraam is optillen niet nodig.

Draaikiepramen

Een ander type raam dat vaak geplaatst wordt, is het draaikiepraam. Deze kan u openen als valraam of als opendraaiend raam. Aan de hand van een hendel kan u kiezen hoe u deze opent.

Gebogen raam

Een gebogen raam vindt u vooral terug in oudere authentieke gebouwen of huizen in Spaanse stijl, maar wordt steeds populairder in nieuwe industriële woningen. Een gebogen raam is een raamkozijn waarin een boog verwerkt is. Gaat u voor een industriële look? Dan is dit soort raam ideaal!

Meer weten over de verschillende soorten ramen

Wilt u graag nog meer weten over de verschillende soorten ramen? Of bent u nog niet helemaal zeker welke soorten ramen het meest geschikt zijn voor uw woning? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder!

Is uw keuze gemaakt?

Gaat u voor kwaliteitsvolle ramen, deuren, zonweringen, poorten, rolluiken... van Gudi BVBA? Een verstandige beslissing! Contacteer ons of vraag een vrijblijvende offerte aan en dan helpen wij u zo snel mogelijk verder.