Condens op je ramen, wat is de oorzaak en wat kan je eraan doen?

Condens op je ramen: een normale zaak of een reden tot paniek? Wij bekijken het fenomeen van nabij, zoeken naar de oorzaken en bieden je mogelijke oplossingen aan.

Condens op je ramen, wat is de oorzaak en wat kan je eraan doen?

Je hebt het mogelijk ook al meegemaakt: na een koudere najaarsnacht sta je ’s ochtends op en kan je met de grootste moeite door je ramen kijken. Het temperatuurverschil tussen buiten en binnen heeft voor een condensatielaag gezorgd, waardoor je ramen als het ware ondoorzichtbaar lijken. Natuurlijk rijst meteen de vraag: is condens op je ramen problematisch of niet? Het antwoord hangt af van de locatie van de condensatie.

Condensatie op de binnenkant van je ramen is het gevolg van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Vocht dat niet kan ontsnappen slaat neer op koude oppervlakken zoals je ramen. Voldoende ventileren is daarbij erg belangrijk.
Condensatie op de buitenkant van je ramen komt vooral ’s morgens voor na een koude nacht. Het is het gevolg van het grote temperatuurverschil tussen de binnenkant van je woning en de buitenkant. Deze vorm van condensatie is volstrekt onschadelijk. Integendeel, ze bewijst dat je ramen zeer goed isoleren.

Condensatie tussen de glasplaten van je dubbel glas is een ander paar mouwen. Dit wijst op een lek in het glas en dient grondig onderzocht te worden door een specialist.

Ontwerp zonder titel (38)

Problematisch of niet?

Condensatie aan de buitenkant van je ramen kan je alleen maar toejuichen, want wijst op de goede isolerende kwaliteiten van je ramen. Condensatie aan de binnenkant van je ramen of tussen de glasplaten van je dubbel glas wijst op een probleem in huis of in je raam zelf. Dat vereist de nodige aandacht.

Benieuwd naar de mogelijkheden op maat van jouw situatie?

Heb jij condensatie aan de binnenkant van je ramen of tussen de glasplaten? Contacteer ons voor een passende oplossing.

Is uw keuze gemaakt?

Gaat u voor kwaliteitsvolle ramen, deuren, zonweringen, poorten, rolluiken... van Gudi BVBA? Een verstandige beslissing! Contacteer ons of vraag een vrijblijvende offerte aan en dan helpen wij u zo snel mogelijk verder.