Hoe zit het met de U-waarde van ramen?

Denk je aan het vervangen van je bestaande ramen, kies dan meteen voor extra isolerende ramen. Op die manier kan je je energierekening gevoelig drukken. Wil je weten welke ramen het best isoleren, dan moet je kijken naar de U-waarde van ramen.

Hoe zit het met de U-waarde van ramen?

In je speurtocht naar nieuwe ramen bots je ongetwijfeld op een hoop technische begrippen. Een daarvan – en meteen de belangrijkste! - is de U-waarde. De U-waarde van ramen geeft aan hoeveel watt per vierkante meter verloren gaat bij één graad temperatuurverschil Kelvin. Met andere woorden, de U-waarde geeft aan hoeveel warmte je ramen doorlaten. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolerende kwaliteiten van je ramen.

U-waarde-ramen-3
U-waarde-ramen-2

Zeg niet zomaar U-waarde!

De U-waarde van ramen wordt bepaald door zowel het gekozen glas en schrijnwerk als de ruimte ertussen.
De Ug-waarde weerspiegelt de U-waarde van het glas (g). De Uf-waarde toont het isolatieniveau van je raamprofiel (f of frame). De Uw-waarde geeft mee hoeveel warmte verloren gaat door het volledige raam. Die laatste houdt rekening met de hierboven vermelde waarden én de mogelijke verliezen via de afstandshouders, zijnde de ruimte tussen je glasbladen.

Hou rekening met de EPB-wetgeving

Streef bij aankoop van nieuwe ramen niet alleen naar een zo laag mogelijke Uw-waarde, maar hou vooral rekening met de normen opgelegd in de EPB-wetgeving. Die bepaalt immers dat de Uw-waarde van je ramen niet hoger mag zijn dan 1,5W/m2K. Maar wees gerust, wanneer je kiest voor degelijke aluminium raamprofielen zoals die van SAPA in combinatie met HR-glas blijf je moeiteloos onder de norm.

Meer weten?

Wil je meer weten over de U-waarde van ramen? Wij helpen je graag verder. Neem gerust contact op!

Is uw keuze gemaakt?

Gaat u voor kwaliteitsvolle ramen, deuren, zonweringen, poorten, rolluiken... van Gudi BVBA? Een verstandige beslissing! Contacteer ons of vraag een vrijblijvende offerte aan en dan helpen wij u zo snel mogelijk verder.